Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Για την ΑCTA


 

Η Ελλάδα είναι μία από τις 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπέγραψαν την εμπορική συμφωνία εναντίον της πειρατείας στο διαδίκτυο, την ACTA (Anti-counterfeiting trade agreement). Η συμφωνία έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου, που την περασμένη εβδομάδα ακύρωσαν τα νομοσχέδια Sopa και Pipa
 

Οι διαπραγματεύσεις για την ACTA γίνονται από το 2008 εν κρυπτώ. Στη συμφωνία  που υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη στην Ιαπωνία την Πέμπτη στην Ιαπωνία συμμετέχουν 30 χώρες. Εκτός των 22 της ΕΕ, είχαν υπογράψει νωρίτερα η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ.
Το τελευταίο βήμα πριν από την τελική επικύρωση της συμφωνίας είναι η έγκριση της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την άνοιξη.

Η επικύρωση ακολουθεί την παραίτηση του εισηγητή της συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του Γάλλου σοσιαλιστή Καντέρ Αρίφ ο οποίος κατήγγειλε «φάρσα» δηλώνοντας «Θέλω να καταγγείλω με τον πιο έντονο τρόπο το σύνολο της διαδικασίας που οδήγησε στην υπογραφή αυτής της συμφωνίας: τη μη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, την έλλειψη διαφάνειας από την αρχή των διαπραγματεύσεων και τις διαδοχικές αναβολές υπογραφής του κειμένου».

Τι ακριβώς αφορά η Acta;

Η συνθήκη αυτή αφορά στην ενίσχυση στης διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της πειρατείας. Εκτός από φαρμακευτικά προϊόντα και  είδη πολυτελείας περιλαμβάνει και την καταπολέμηση του παράνομου «κατεβάσματος» αρχείων από το διαδίκτυο όπως μουσική, ταινίες, λογισμικό κ.α.

Αν και πρόκειται για εμπορική συμφωνία, οι επικριτές τονίζουν ότι προβλέπει υπονομεύει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Η Quadarture du Net, μια οργάνωση για την  ελευθερία στο διαδίκτυο εκτιμά ότι μέσω της ACTA  “οι αστυνομικές επιχειρήσεις (συλλογή αποδεικτικών στοιχείων) και οι κινήσεις της δικαιοσύνης  θα μπορούν να ανατίθενται σε ιδιωτικούς φορείς παρακάμπτοντας τη δικαστική εξουσία και το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη».

Έντονη ανησυχία εκφράζεται για το γεγονός πως είναι πιθανόν ιστοσελίδες να εγκαταστήσουν συστήματα για την αυτόματη παρακολούθηση της συμπεριφοράς των χρηστών τους.

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα με τη σειρά τους επεσήμαναν τους κινδύνους για την ελευθερία της έκφρασης και την αδιαφάνεια που συνοδεύουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις.

Ακόμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μία μελέτη διαπίστωσε ότι τα οφέλη της ACTA για τους πολίτες θα είναι αμελητέα και υπογράμμισε τις πολλές αντιφάσεις μεταξύ της Συνθήκης και το υφιστάμενο κοινοτικό δίκαιο.

Οι Anonymous  σχεδιάζουν κυβερνοεπιθέσεις διαμαρτυρίας, ενώ στην Πολωνία χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν  κατά της συμφωνίας. Μάλιστα, πολλοί διαδηλωτές φόρεσαν  ακόμα και μάσκες  του Guy Fawkes σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου