Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Για τις παραιτήσεις στο Πάντειο!‏


Όπως θα έχετε δει, στο Πάντειο η πλειοψηφία των υποψηφίων για το Συμβούλιο Διοίκησης παραιτήθηκαν, με αποτέλεσμα την επαναπροκήρυξη των εκλογών. Διευκρινίζω τα εξής:

Στο Πάντειο ο Σύλλογος ΔΕΠ, όπου οι εκλογές γίνονται με ενιαία λίστα, έχει μία πλειοψηφία εδρών 4-3 υπέρ των εκσυγχρονιστοδεξιών. Όμως, ο νόμος της Διαμαντοπούλου αλλά και η αδημονία των "κορυφαίων" αυτού του μπλοκ (οι οποίοι και ανέλαβαν τη στελέχωση της Εφορευτικής Επιτροπής) για εξουσία και εκδίκηση, έχει διασπάσει αυτόν τον χώρο.

Στην τελευταία Σύγκλητο του Παντείου έγινε από τον καθηγητή σύντροφο Θεοτοκά μία έκθεση των παρατυπιών της Επιτροπής με βάση τον ίδιο τον νόμο. Μεταξύ αυτών και μία ρύθμιση της που έλεγε πως οι υποψηφιότητες μπορούν να κατατίθενται και ηλεκτρονικά (προφανώς για την αποφυγή δυσχερειών, όπως σε περίπτωση νέας κατάληψης του Πρωτοκόλου) και μάλιστα στο προσωπικό mail του προέδρου της Επιτροπής! Με αφορμή αυτήν την παρατήρηση αναδείχτηκε μία πολύ διευρυμένη και μεγάλη δυσαρέσκεια όλων (κάποια μέλη της Συγκλήτου ήταν και υποψήφιοι!) για την στάση της Εφορευτικής Επιτροπής. 

Η Σύγκλητος κατέθεσε τελικά ένα κείμενο προς την Επιτροπή όπου αφού εκτίθονταν τα προβλήματα της διαδικασίας (και με δεδομένη την επανειλημμένως εχθρική προς τον νόμο στάση της Συγκλήτου) ζητούνταν η αναβολή της διαδικασίας. Η Επιτροπή απάντησε αρνητικά.

Τότε, μετά τη Σύγκλητο ζητήθηκε από την πλειοψηφία των υποψηφίων για το Συμβούλιο να παραιτηθούν ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο του νόμου που προβλέπει πως αν οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από τις θέσεις οι εκλογές επαναπροκηρύσσονται και όλη η διαδικασία πάει πάλι από την αρχή, όπως και έγινε! Οι εκλογές προκηρύχθηκαν για τις 29 Φεβρουαρίου.

Κατόπιν αυτών, δικαιολογείται η ιερή αγανάκτηση που κατέλαβε τον γνωστό Στέφανο Κασιμάτη της Καθημερινής, σφοδρό αντικομμουνιστή και λάτρη της ησυχίας και της τάξεως.


Ακυβέρνητη πολιτεία
Tου Στεφανου Κασιματη / kassimatis@kathimerini.gr


[...] 
Προς ενημέρωση του υπουργού
Πληροφορούμαι ότι στο Πάντειο, όπου διέλαμψε ως καθηγητής ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προτού αφιερώσει τις αρετές του στην υπηρεσία του λαού του μέσω της πολιτικής, συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Ενα κίνημα ανατροπής του νόμου-πλαισίου για τα πανεπιστήμια εξελίσσεται υπογείως, αλλά όχι και τόσον υπογείως ώστε να περνά απαρατήρητο.
Ο πρύτανης, φερʼ ειπείν, ο οποίος διδάσκει στο ίδιο τμήμα με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, εκδίδει ανακοινώσεις υπέρ της ανατροπής του νόμου στην πράξη, στο ίδιο πνεύμα με τις ανακοινώσεις των καθηγητών που πρόσκεινται ή ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτοχρόνως, ενώ οι εκλογές των μελών του Συμβουλίου έχουν προκηρυχθεί για τον Φεβρουάριο, παραιτούνται αιφνιδίως οι επτά εκ των υποψηφίων, ανάμεσά τους και καθηγητής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, ο οποίος τυγχάνει φίλος και συνεργάτης του Κ. Αρβανιτόπουλου. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι πώς στελέχη της ΔΑΠ διατείνονται ευθέως ότι ο νόμος θα αλλάξει και θα επανέλθει η συμμετοχή των φοιτητοπατέρων στην εκλογή πρύτανη. Εν τη αφελεία τους, δε, αποδίδουν οι αθεόφοβοι τους ισχυρισμούς τους σε υποσχέσεις του σημερινού αναπληρωτή υπουργού Παιδείας. (Ακουσον, άκουσον! Το θράσος των ανθρώπων...)
Επειδή δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι όλα αυτά συμβαίνουν πίσω από την πλάτη του Κ. Αρβανιτόπουλου, μήπως θα ήταν σκόπιμο ο κύριος υπουργός να τραβήξει το αυτί ορισμένων που τον επικαλούνται, προκειμένου να πετύχουν τη διαιώνιση της φαυλοκρατίας στο πανεπιστήμιο; Αν δεν κάνω λάθος, άλλωστε, η Ν.Δ. υπερψήφισε -προς τιμήν της- τον νόμο, έστω και αν ο Κ. Αρβανιτόπουλος δεν μετείχε στην Κ.Ο. Κυρίως, όμως, θα ήταν μεγάλο κρίμα, αν ο Κ. Αρβανιτόπουλος επιτρέψει να επικρατήσει για το πρόσωπό του η εσφαλμένη εντύπωση ότι ως υπουργός της κυβέρνησης υπονομεύει την εφαρμογή νόμου που ψηφίστηκε από το κόμμα του. Είναι ακλόνητη η βεβαιότητά μου ότι ο ίδιος συμφωνεί με την πρόταση ότι η πολιτική δεν έχει ανάγκη από ακόμη περισσότερους πολιτικάντηδες· κι ας διαψεύσει με την παρέμβασή του το ρηθέν ότι «μπορείς να βγάλεις τον άνθρωπο από το Πάντειο, αλλά δεν μπορείς ποτέ να βγάλεις το Πάντειο από τον άνθρωπο»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου