Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Μοίρασαν ελπίδες, εισπράττουν θύελλες


 


Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων
 

Για μήνες, το υπουργείο Δικαιοσύνης, σκόρπαγε απλόχερα υποσχέσεις στους χιλιάδες απελπισμένους κρατούμενους. Σήμερα, παίρνει πίσω βασικές διατάξεις για την αποσυμφόρηση, ολόκληρο το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά καθώς και αυτό για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού κώδικα, με πρόσχημα τις υπαρκτές αντιδράσεις των κυβερνητικών τους εταίρων. 12.700 ψυχές συνεχίζουν να ζουν σε καθεστώς μεσαίωνα, στοιβαγμένοι ακόμα και μέσα σε τουαλέτες. Μάλιστα, οι φυλακές Κορυδαλλού και Χαλκίδας έβαλαν λουκέτο, αφού πλέον είναι ασφυκτικά γεμάτες.

Εδώ και ημέρες, κρατούμενοι από όλες σχεδόν τις φυλακές της χώρας, βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στις περισσότερες αρνούνται να μπουν στα κελιά το μεσημέρι, ενώ σε άλλες, όπως στην Πάτρα και την Αλικαρνασσό, απέχουν μαζικά από τις εργασίες τους.

Και αντί η Πολιτεία να ζητήσει συγγνώμη από τους απελπισμένους για τις φρούδες ελπίδες που πούλησε και να πάρει άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, εφαρμόζει για άλλη μια φορά την τακτική του “διαίρει και βασίλευε”, ρίχνοντας τις ευθύνες στους κρατούμενους που αντιστέκονται στην απόλυτη εξαθλίωση.

Απειλούν τους κρατούμενους με αφαίρεση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που έχουν οι εργαζόμενοι στη σίτιση και την αντικατάστασή τους με άλλους, ενώ δεν φροντίζουν ως όφειλαν από το νόμο να τους παρέχουν φαγητό. Επιχειρούν να τους διχάσουν μιλώντας για προνομιούχους και μη, για βολεμένους και μη. Δεν θα το πετύχουν. Γιατί οι κρατούμενοι γνωρίζουν καλά, καλύτερα απ΄ όλους μας, τι σημαίνει να μην έχεις απολύτως τίποτα παρά μόνο αλυσίδες και κάγκελα. Δεν θα το πετύχουν γιατί οι κρατούμενοι δεν είναι μόνοι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου