Στα πλαίσια της γενικότερης επίθεσης που υφίσταται το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, συνεχίζεται και εντείνεται η επίθεση σε ό,τι είχε απομείνει από το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο. Ο νόμος Διαμαντοπούλου έχει ήδη καταδικαστεί από το μεγαλύτερο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας αμέσως μετά την κατάθεσή του με εκατοντάδες καταλήψεις σχολών πανελλαδικά, απεργίες και καταλήψεις δημοσίων κτηρίων. Ο νόμος αυτός μεταξύ άλλων φέρνει περικοπές προσωπικού και μισθών, συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων, δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Εκτός από τα παραπάνω, αλλάζει ριζικά τα χαρακτηριστικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με εντατικοποίηση των σπουδών (Ν+2, διαγραφές φοιτητών, φοιτητικό κουπόνι) , εφαρμογή του συστήματος των πιστωτικών μονάδων, εισαγωγή διδάκτρων και κατάργηση του αυτοδιοίκητου με την εισαγωγή εξωπανεπιστημιακών στη διοίκηση των ιδρυμάτων. Όπως και κάθε άλλη αντιδραστική μεταρρύθμιση, έτσι και αυτή, δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς καταστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Εκεί ακριβώς αποσκοπεί και η κατάργηση του ασύλου που προωθεί το υπουργείο, εκτός των άλλων.
Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη βασικότερη προσπάθεια εφαρμογής του νόμου, που είναι η συγκρότηση των συμβουλίων διοίκησης. Τα συμβούλια διοίκησης δεν είναι απλά ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης του πανεπιστημίου, αλλά το αυταρχικό εκείνο μόρφωμα που θα επιβάλλει όλα τα παραπάνω. Το συμβούλιο αυτό θα αποτελείται από 8 πανεπιστημιακά μέλη, έναν φοιτητή και 6 εξωπανεπιστημιακά μέλη, από μάνατζερ και τοπικούς παράγοντες, μέχρι επιχειρηματίες και τεχνοκράτες. Μ΄ αυτό τον τρόπο η έρευνα και η ακαδημαϊκή δραστηριότητα γενικότερα ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα των εκάστοτε επιχειρηματιών που θα μετέχουν στη διοίκηση του ιδρύματος.
Ακόμα και η τωρινή πρυτανεία που αρχικά εναντιώθηκε στο νόμο, την προηγούμενη βδομάδα, στην τελευταία σύγκλητο ενέκρινε την ψήφιση των προγραμμάτων διά βίου μάθησης, που είναι και αυτά κομμάτι του νέου νόμου. Το γεγονός αυτό, όπως και η συνολικότερη πολιτική της συγκλήτου καταδεικνύει ότι το συγκεκριμένο θεσμικό όργανο δε λειτουργεί με βάση τις ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων, αλλά σύμφωνα με τις υποδείξεις του εκάστοτε υπουργείου παιδείας.
Εμείς, οι φοιτητές, όπως και κομμάτι των εργαζομένων και των καθηγητών του πανεπιστημίου, προτάσσουμε την αναγκαιότητα της διαχείρισης του πανεπιστημίου αποκλειστικά από φοιτητές, μέλη ΔΕΠ και εργαζόμενους.
Οι κινηματικές διαδικασίες, οι καταλήψεις, οι πορείες και οι συνελεύσεις φοιτητών και εργαζομένων που ξεκίνησαν τον Αύγουστο, είχαν ως αποτέλεσμα τη μη εφαρμογή του νόμου στην ολότητά του. Δίνοντας ακόμα μία μάχη σ΄ αυτή την κατεύθυνση καλούμαστε να σπάσουμε οποιαδήποτε διαδικασία εκλογής και ανάδειξης διοικητικού συμβουλίου, όπως έγινε σε μία σειρά ιδρυμάτων μέχρι στιγμής, με πρώτο κόμβο τις διαδικασίες της Τετάρτης 15/2 και της Παρασκευής 17/2.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ την Τετάρτη και την Παρασκευή στις 8:00
στην Αίθουσα λόγου και τέχνης
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου