Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
(Συνεδρία Αριθμ. 974/13-7-2011)

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη Συνεδρία της αριθμ. 974/13-7-2011, μετά από  διεξοδική συζήτηση επί του Προσχεδίου του Νόμου περί Οργάνωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ., θεωρεί ομόφωνα ότι:
  1. Το περιεχόμενο του Προσχεδίου του Νόμου αναιρεί το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αφού με τη μείωση του χρόνου φοίτησης σε τριετή προγράμματα, υποχρεώνει τους φοιτητές να συμπληρώνουν τις σπουδές τους με προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών ή προγράμματα Διά Βίου Μάθησης, για τα  οποία προβλέπονται δίδακτρα, μετακυλίοντας το κόστος σπουδών τους στην ελληνική οικογένεια.
  2. Εισάγει τριετείς κύκλους σπουδών, καθιστώντας ασαφή τα όρια μεταξύ της πανεπιστημιακής παιδείας και της επαγγελματικής κατάρτισης, με αποτέλεσμα τη δραστική υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων.
  3. Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διοίκησης, παραδίδοντας πλήρως τη Διοίκηση σε εξωτερικούς παράγοντες ενός παντοδύναμου Συμβουλίου, καταργώντας τη συνταγματικά κατοχυρωμένη δημοκρατική νομιμοποίηση των οργάνων και ουσιαστικά ακυρώνοντας τη συμμετοχή των συνιστωσών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.
  4. Δεν προβλέπει σχέδιο για τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, ενώ εκχωρεί σημαντικές αρμοδιότητες της διαχείρισης της πανεπιστημιακής περιουσίας και της έρευνας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εκφυλίζοντας τα Πανεπιστήμια σε Τριτοβάθμια Λύκεια.
  5. Περιορίζει ασφυκτικά το πανεπιστημιακό άσυλο και ουσιαστικά το καταργεί.
  6. Σταματά, ουσιαστικά, την κρατική χρηματοδότηση της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, δωρεάν συγγράμματα, στέγαση κ.λπ.).
  7. Τα παραπάνω οδηγούν στη μετατροπή του δημόσιου πανεπιστημίου σε εταιρεία.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφασίζει ομόφωνα και:
  1. Απορρίπτει το συγκεκριμένο Προσχέδιο Νόμου και καλεί την Κυβέρνηση να το αποσύρει.
  2. Καλεί τα μέλη ΔΕΠ, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την ελληνική κοινωνία να διαφυλάξουν το δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου και να υπερασπιστούν το αγαθό της δωρεάν παιδείας.
  3. Δηλώνει ότι το παραπάνω Σχέδιο Νόμου, ακόμη και να ψηφιστεί, δεν πρέπει να εφαρμοστεί.
  4. Η Σύγκλητος να βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση για όλο το επόμενο διάστημα και σε συντονισμό με τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας, για την αποτροπή της κατάθεσης και ψήφισης του προτεινόμενου Σχεδίου Νόμου.

Ιωάννινα, 13 Ιουλίου 2011
Από την Πρυτανεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου