Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Οδηγούν τα πανεπιστήμια και σε ερευνητική χρεωκοπία!

Στην κόψη του ξυραφιού τα πανεπιστήμια της χώρας, που χθες έβαλαν λουκέτο με απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ και των συλλόγων διδασκόντων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δραματικές περικοπές σε όλα τα επίπεδα χρηματοδότησης των ιδρυμάτων. Χθες, η Ομοσπονδία πανεπιστημιακών κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι τα πανεπιστήμια, εκτός από τον κίνδυνο της οικονομικής χρεωκοπίας, οδηγούνται και σε ερευνητική χρεωκοπία.
Κλειστά, χθες, τα ιδρύματα όλης της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δραματικές περικοπές
'Οπως καταγγέλθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αν συνεχιστούν οι σημερινοί αριθμοί απορρόφησης, μέχρι το 2013 τα πανεπιστήμια θα χάσουν περισσότερα από τα μισά κονδύλια του ΕΣΠΑ που προορίζονται για την έρευνα. Την ίδια ώρα, με το γνωστό τρόπο τού "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", το υπουργείο Παιδείας "κούρεψε" τον συνολικό προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ, κατεβάζοντάς τον στα 1.069 εκ. ευρώ, από 1.500!
Η ΠΟΣΔΕΠ ζήτησε εξηγήσεις γι' αυτό το "κούρεμα", που στερεί από τα πανεπιστήμια πολύτιμους πόρους για την επιβίωσή τους, και κατήγγειλε ότι μέχρι τώρα δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ στις ερευνητικές ομάδες των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης!
Η ΠΟΣΕΠ μαζί με τις άλλες ομοσπονδίες της ανώτατης εκπαίδευσης (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και ερευνητές) θα ζητήσουν την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να τηρηθούν οι όροι και οι διαδικασίες των προκηρύξεων και αξιολογήσεων. Σε περίπτωση μη τήρησης, εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμη και προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπό τις παρούσες συνθήκες διαχείρισης και χρηματοδότησης της έρευνας, κάθε επίκληση της αριστείας εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας είναι κενή περιεχομένου, δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας πανεπιστημιακών.
Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας απειλούνται με κατάρρευση, τονίζει σε δήλωσή της η Έφη Καλαμαρά, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνη για θέματα Παιδείας. Γίνεται κάθε μέρα και πιο φανερό, τόνισε η Ε. Καλαμαρά, ότι, όταν η κυβέρνηση μιλά για αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εννοεί την πλήρη υποβάθμισή της. Αυτή η κυβέρνηση με την πολιτική της επενδύει στην κατάρρευση του δημόσιου Πανεπιστημίου, είναι επικίνδυνη για την Παιδεία και για τους εργαζόμενους και πρέπει να ανατραπεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου